top of page

Muna tammeoksa otsas

Õhtul mehega aias jalutades leidsime oma tamme otsast imeliku moodustise, mida me kumbki varem näinud ei olnud. See oli 3-4 cm läbimõõduga ning herilasepesa karva hallikas ümar muna.

3-4 cm läbimõõduga hallikas muna tugev tammeoksa otsas

Kaugelt vaadates tegelikult oligi esimene mõte, et "herilased on seekord ikka väga imeliku koha oma pesale valinud". Herilasi me aga ei näinud. Hiljem selgus, et väga kaugel tõest see mõte ei olnudki. Vaatasime oma tammepuu ja selle naaberpuud üle kuid peale ühe muna me rohkem ei leidnud.

3-4 cm läbimõõduga hallikas muna tugev tammeoksa otsas

Kui endal mõistust napib, tuleb tuhlata internetiavarustes. Leidsin, et muna tekitajaks peaks olema üks pisike vapsikuliik nimega Andricus kollari. Need parasiidid on kuni 2 mm pikkused mistõttu pole imestada, et neid looduses tavaliselt ei märka. Nende putukate elutsükkel on omajagu huvitav, sest selles tsüklis on kaks etappi - emaste vapsikute etapp ja mõlemasooliste vapsikute etapp. Ilmselt ei kasuta ma praegu korrektseid termineid, sest ma ei tea neid, aga mõtte saan vähemalt edasi anda.

Pildi autor: Graham Calow, allikas: http://www.naturespot.org.uk/species/oak-marble-gall-wasp

Mõlemasooliste vapsikute etapis muneb vapsik oma munad varasuvel tamme pungade sisse. Munadest arenevad vastsed, kelle eritiste mõjul pung paisub, selle kuju moondub ja punga keskosas asuvas kambris areneb üksainus emane vastne. Vastse eritised stimuleerivad tammepuud andma "tamme munale" kasvuks vajalikke toitaineid ja pung muudkui paisub. Kusagilt hakkas silma, et need "tamme munad" võivad teinekord olla kuni 6 sentimeetrise läbimõõduga.

Allikas: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ec/Andricus_kollari%2C_Oak_marble_gall%2C_Knikkergal.jpg

Suve lõpuks peaks moodustis muutuma pruuniks ning augustikuu alguses ronivad emased vapsikud "tamme munadest" oma tehtud ava kaudu välja. Nii saab alguse emaste vapsikute põlvkond, kes munevad kohe suve lõpus ja sügise alguses uued munad tamme lehepungadesse. Putuka munad talvituvad pungades, kevadel arenevad neis märkamatutes pungades mõlemasoolised vapsikud ja tsükkel algab uuesti.

Pildi autor: Graham Calow, allikas: http://www.naturespot.org.uk/species/oak-marble-gall-wasp

Kui ma õigesti aru sain, siis suured munad tekivad tammede külge ainult emaste vapsikute etapis. Mõlemasoolised vapsikud arenevad pisikestes märkamatutes pungades neid moonutamata. Leidsin ka, et on veel teinegi liik vapsikuid Cynipis kollari, kes munevad oma munad lehtedele ja tekitavad "tamme õunasid". Rohkem lugemist teise liigi kohta leidsin ühest Postimehe artiklist: https://tarbija24.postimees.ee/2897751/lugeja-kusib-miks-tammelehtede-kuljes-ounad-kasvavad. Näed siis - jälle veidi targem!


Kahjuks ma ei tea, mis on selle vapsikuliigi nimi eesti keeles või kuidas seda "tamme muna" tegelikult nimetama peaks. Kui kellelgi on aimu ja viitsimist mind harida, siis olen tänulik kui see info postituse kommentaaridesse kirja saab.


Viimased sissekanded
Arhiiv
bottom of page