top of page

Kohtumine karuga


Pildi autor: Remo Savisaar, allikas: http://blog.moment.ee/2014/04/pruunkaru-brown-bear-ursus-arctos-6.html

Meil on karu külas käinud,

teda ennast ma ei näinud.

Nägin ainult karu jälgi,

mis ta endast jättis järgi

värske lume sisse maha

ühe me kompostri taha.

Karu tegi veidi pätti -

nüüd kompostril kaas on katki.

Ilmselt tuli vaatama,

kas sealt äkki süüa saab.

Luuletuse autor: Laanekass




Leidsin oma hoovist karu jäljed mõned nädalad tagasi. Ma pean tunnistama, et oma aiast karu jälgede avastamine oli mulle üsna ootamatu üllatus. RMK andmetel elab Eestis kokku 650-700 pruunkaru. Rohkem on karusid Virumaal ja Jõgevamaal, lõunapoolsetes maakondades vähem. Karud elavad põhiliselt suuremates metsamassiivides. Kuna RMK tegi meie ümbruses ohtralt lageraiet, siis võib-olla osaliselt sel põhjusel sattus karu minu krundi metsatukka. Karu püsis hoonetest siiski niipalju kaugemal, et valvekaamerasse temast märki ei jäänud.


Talveuni algab neil tavaliselt novembris ja kestab märtsi-aprillini. Võib-olla praegu see meid külastanud karu juba kusagil põõnab. Ma ei ole pärast jälgede avastamist metsas käinud. Samas pean tunnistama, et mõte oma metsas karuga kokku saamisest mind mõnda aega üksi pimedas metsa ei tõmba ka.


Karu jälgede avastamine tuli korra teemaks ka ühe me naabriga. Tema vastus oli: "Võib-olla sellepärast ei tahagi meie koer (kaukaasia lambakoera segu) viimasel ajal õues olla ja kipub kangesti tuppa." Vestluse käigus tuli välja, et meie lähiümbruses on teisedki näinud metsas karu jälgi.


Oma hoovist leitud jälgedest ma kahjuks pilti ei teinud. Samuti jõudis lumi enne ära sulada kui jäljed üle mõõta sain. Mälu järgi arvaks, et jäljed olid umbes 10-11 cm laiad. Keskkonna ameti kodulehelt leidsin Eesti metsloomade jäljeaabitsa, kus on pildid ja lühike kirjeldus erinevate Eesti metsloomade jälgedest. Karu jälgede kohta on seal kirjas nii: "Karu ligikaudset vanust saab määrata tema jälgede järgi: 6–9 cm laiused esikäpa jäljed kuuluvad sama aasta poegadele; laiusega 9,5–11 cm-t karudele vanuses 1–2 aastat ja laiusega alates 12 cm-st täiskasvanud isenditele. Täiskasvanud looma tagajala jälje pikkus on 18–25 cm." Järelikult see meid külastanud karu oli siis kas 2018. aasta alguses sündunud poeg või siis 1-2 aasta vanune karu.


Eriti hästi olid näha karu esikäppade jäljed koos varvaste ja küünistega, mis olid ühe mu kompostri taga mätta peal. Eks ta toetas sinna kui kompostrisse sisse vaatas. Kompostri kaaned küll sealt poolt ei avanenud aga karumõmmile see probleemiks ei olnud - nüüd avanevad need teiselt poolt ka ja sisaldavad lisaks suuri õhutusavasid. Pean ütlema, et hoolimata sellest pisikesest lammutustööst ei ole ma karu peale pahane. Ju tal oli kõht tühi ja tuli lihtsalt vaatama, kas midagi head ka pakutakse.


Viimased sissekanded
Arhiiv
bottom of page