top of page

Kassid ja joogivesi

Iga loomaomanik teab, et loomale peab puhas joogivesi olema alati vabalt kättesaadav. Kassid ei ole siin erand, küll aga on kassid paljudest teistest loomadest valivamad ja kohati väga kummalise käitumisega.


​​Mõni kass joob voolavat vett otse kraanist, teine pressib pea inimese joogiklaasi ja limpsib pika keelega selle põhjast, kolmas proovib juua lillevaasist. Mõni kass õngitseb veenõus käpaga ja lakub märja käpa kuivaks. Minu vanemate kass näiteks käib sageli vett joomas saunast kibu seest ja minu enda kass Kukuli on korduvalt üritanud vett juua toataimede kastmise kannust.



Miks joob kass vett kõikjalt mujalt aga mitte oma jooginõust? Käesolevas postituses kirjutangi, millega peaks arvestama kassile jooginõu ja selle asukohta valikul ning jagan oma kogemusi lemmikloomadele mõeldud joogivee purskkaevudega.


Jooginõu valik ja asukoht


Alustan jooginõu valikust. Väike kauss ja vesi sisse, mis siin nii väga rääkida on? Tegelikult päris nii lihtsalt ei saa kui tahta, et kass oma jooginõud kasutaks ka. Kassid eelistavad sügavamaid ja laiemaid nõusid madalatele. Veenõu sügavus võiks olla vähemalt 4-5 cm. Samuti eelistavad kassid metallist või keraamilisi kausse plastikust jooginõudele, sest mõnikord jätavad plastikust nõud veele külge ebameeldiva maitse.


Isegi kui jooginõu on kassile sobiv ei pruugi ta seda kasutada nõu kehva asukoha tõttu. Asukoha valikul on olulised kaks aspekti - puhtus ja turvatunne. Kassidele on ülioluline, et joogivesi oleks puhas. Enamasti ei taha kassid juua toidukausi kõrvale pandud veenõust, sest toidu lõhn võib kassile jätta mulje, et vesi pole puhas. Samal põhjusel ei peaks veekauss olema liivakasti lähedal.


Turvatunde küsimus kerkib üles kui kass on arg, kergesti ehmuv või üleüldiselt ei tunne end ruumis turvaliselt. Sel juhul peaks jooginõu olema paigutatud nii, et kassil oleks võimalik joomise ajal ümbritseval keskkonnal silma peal hoida. Kindlasti ei tohiks siis joogikauss asuda seina/kapi ääres või veel hullem - toa nurgas. Kui kass on julge ja enesekindel ei pruugi seina-/kapiäärne jooginõu asukoht olla probleemiks.


Samuti eelistavad kassid kui joogikauss asub põrandast kõrgemal, näiteks kapi peal või aknalaual. Ka siin on põhjus puhtuses ja turvatundes. Põrandal olevates kaussides kipub vesi kiiremini mustaks minema, sellesse satuvad tolm ja kassikarvad. Kõrgemalt saab kass parema vaate ümbrusele ning kõrgus lisab kassile ka turvatunnet.


Joogivee purskkaevud


Lisaks tavalistele jooginõudele leiab poest koertele-kassidele mõeldud purskkaevusid. Hinna poolest on need tavalistest kaussidest kordades kallimad ja see paneb mõtlema, et kas purskkaevu ost on mõistlik? Mis siis kui lemmikule see ei meeldi? Omast kogemusest võin öelda, et tasub osta küll, tuleb ainult hästi valida.


​​Mul on kodus püsivalt 3 enda kassi ja teinekord lisaks ka mõni hoiukass. Meil oli pikka aega kasutuses korraga mitu joogikaussi, mis asusid nii köögis kui elutoas. Üldiselt eelistasid meie kassid kaussi, mis oli elutoas aknalaual. See oli põrandast kõrgemal, andis hea vaate tervele toale ning oli kõige kaugemal toidunõudest ja liivakastist. Vähem kasutati kausse, mis olid köögi ja elutoa põrandal.


Aeg-ajalt juhtus ka, et kassid mänguhoos ajasid mõnest jooginõust vett välja või läkin ise kogemata jalaga pihta ja uputasin põrandat. Sass arvas koguni, et veekauss põrandal ongi ainult mängimiseks mõeldud. Tihti tõi ta oma pehme palli veekaussi, ootas kuni see kausi põhja vajus ja asus siis märga palli käpaga välja õngitsema, et seda saaks mööda põrandat veeretada, veerada järgi. Kui see juhtus varahommikul kui mina alles magasin ja Sassil tekkis mõte, et ma võiksin ka tema toreda märja palliga mängida, siis tõi ta selle palli mulle voodisse. Ise istus kannatlikult palli kõrval ja ootas, et millal ma märkan ja palli ära viskan. Kukuli jällegi arvas, et peab kausist käpaga vett õngitsema, sest niisama juua ei saa.


Sedasi saingi nädalas päris mitmel korral mõne veekausi äärest põrandat kuivatada. Puhastamist vajasid jooginõud ka enam-vähem igapäevaselt, sest päeva lõpuks ulpisid veepinnal mõned kassikarvad põhjas sodi. Kukulil oli veel teinegi eelistus - talle meeldis kraanist voolav vesi. Tihti mangus ta kraanikausi juures, et ma tema jaoks kraani avaksin ja tema voolavat vett juua saaks. Põhiliselt see panigi mind purskkaevu ostmist kaaluma.


PetSafe Drinkvell purskkaev. Allikas: https://www.amazon.com/PetSafe-Drinkwell-Original-Pet-Fountain/dp/B00063446M

Pärast pikka mõtlemist ostsin koju PetSafe Drinkwell purskkaevu. Tegin valiku eelkõige hinna järgi, maksma läks see umbes 30-40 eurot. Tänaseks on see kasutuses olnud juba üle aasta ja olen siiani ostuga väga rahul. Ka kassid on rahul, pärast purskkaevu hankimist nad enam oma tavalistest kaussidest vett ei joonud. Mitme kausi asemel ongi meil nüüd elutoas põrandal ainult purskkaev. Rahule on jäetud nii klaasid minu joogiveega kui taimede kastmiseks mõeldud kastekann. Ka kraanikausi ääres ei käi Kukuli enam kraani avamist nurumas.


Meie purskkaev on üldiselt vaikne ja see töötab kogu päeva. Ööseks lülitan selle välja, sest vee solin ja purskkaevu vaikne surin segavad magama jäämist. Kui teinekord unustan hommikul purskkaevu tagasi sisse lülitada ja Kukuli tahab juua, siis istub ta purskkaevu kõrvale, vaatab mulle tõsise näoga otsa ja nõuab kõva häälega, et ma kohe purskkaevu sisse lülitaksin! Öösiti kui läheduses pole kedagi, kellelt purskkaevu tööle panemist nõuda, asub Kukuli ise uurima, et miks vett ei tule. Ta lükkab nina vee väljavoolu avast sisse kuni nügib purskkaevult kaane maha ja joob siis otse filtri kõrvalt reservuaarist. Kukulit joomas saab vaadata siit.


Kassidele üldiselt meeldib voolav vesi, sest see tundub neile puhtam ja värskem kui seisnud vesi. Mõni minu kassidest joob otse joast, teine alt kausist. Pärast purskkaevu kasutusele võtmist märkasin, et kassid käivad varasemast tihedamini vett joomas. Vesi püsib ka kauem puhas, sest see pumbatakse läbi filtri, mis korjab välja vette sattuvad kassikarvad ja muud sodi. Samas veenõu puhastamisest päriselt ei päästa. Ma tavaliselt võtan purskkaevu lahti ja puhastan-pesen seda korra nädalas. Kuna purskkaev käib osadeks lahti, on puhastamine lihtne. Reguleerida saab ka veevoolu tugevust, meie omal on veejuga reguleeritud üsna peeneks, sest see tundus meie kassidele rohkem meeldivat.



Raindrop purskkaev. Allikas: https://www.pioneerpet.com/wp-content/uploads/2013/01/StainlessSteelRAINDROPfountain1-6023-6027.jpg

Kuna meie kassid olid purskkaevuga rahul, siis otsustasime eelmisteks jõuludeks hankida ühe ka mehe vanemate juurde. Nende juures elab samuti kokku 3 kassi. Mõtlesime, et võtame neile parema välimusega purskkaevu ja valisime välja roostevabast terasest veepiisa kujulise. Selle ostmist ma tänaseni kahetsen. Näeb küll parem välja kuid on mitmes osas kehvem ja kahjuks ka mitu korda kallim. Kui ma ostsin, oli hind umbes 60 euro kanti.


Kehvem on see peamiselt kolmel põhjusel. Esiteks puudub sellel reservuaar ning üsna kiirelt pärast täitmist langeb vesi tasemeni, kust pump seda enam üles ei suuda pumbata. Teiseks kui vesi korralikult ei ringle, siis ei filtreeri see välja vees hõljuvat sodi. Veelgi enam - kui vesi jääb seisma, tekib kausi põhja läbipaistev sültjas ollus ilmselt pumba juures oleva veefiltri tõttu. Kolmandaks on kasside jaoks üsna piiratud kausi alumine osa, kus nad veele ligi pääsevad. Kassidele nõu suurus, sügavus ja kuju iseenesest meeldis ja nii see nüüd seisabki lihtsalt 60-ne eurose veekausina ilma katte, pumba ja filtrita.


Drinkwell Big Dog purskkaev. Allikas: https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/G/01/aplusautomation/vendorimages/a0af9431-0517-4a7d-b0f7-2a41886c573b.jpg._CB292180218_.jpg

Kokkuvõttes oleme nii mina kui ka minu kassid PetSafe Drinkwell purskkaevuga väga rahul ja julgen seda soovitada. Mul on kodus 1,5 liitrise mahuga purskkaev, aga samalt tootjalt leiab nii väiksema (1,2l) kui ka suurema (5l) mahuga purskkaevusid. Lisaks on võimalik hankida juurde veepaak, mille saab kinnitada purskkaevu taha. Leidsin, et sarnase lahendusega joogivee purskkaevusid tehakse ka suuremate koerte jaoks, kõige suurem mahutab üle 8 liitri vett. Plaanin kunagi endale võtta koera ja siis ostan kindlasti talle ka sellise suure purskkaevu.


Reservuaariga purskkaev tuleb kindlasti kasuks, kui omanik mitmeks päevaks kodust eemal on ja kassi üksi koju jätab. Nii võib kindel olla, et lemmikule on mitmeks päevaks tagatud piisav kogus puhast joogivett. Seni pole mul enda purskkaevuga ette tulnud ka ühtegi tõrget ning julgen seda soovitada.


Kui keegi soovib jagada oma kogemust joogivee purskkaevudega või lugusid oma kassi imelikest joomise harjumustest, siis ootan neid kommentaaridesse. Teema lõpetuseks üks lühike video sellest, kuidas klaasist käpaga joovale kassile tünga tehakse.



Viimased sissekanded
Arhiiv
bottom of page